Veni Sancte Spiritus!

Veni Sancte Spiritus!
 "Tűzd ki erre a tanévre a céljaidat..."


 
 
 

 
 
 
 
A VENI SANCTE-RÓL - A KÉPRE KATTINTVA JELENNEK MEG.
 
 
 
 
 
 
 
Barlay Bence igazgató tanévnyitó beszéde:

 

Fifti-fifti avagy fogadalmak újévkor

 

Augusztus végéhez közeledve egyre gyakrabban hallani, amint tanárok, iskolaigazgatók boldog új évet, pontosabban új tanévet kívánnak egymásnak. Amióta az ember érzékeli az idő múlását, ha élete új szakaszhoz ér, hajlamos fogadkozni: mostantól jobb leszek, máshogy élem az életemet etc. Gondoljunk csak a szilveszteri nagy elhatározásokra.

 

Szeptember eleje sok tanár és diák számára szintén a fogadalmak, nagy célkitűzések ideje:

-                     „Időben kijavítom a témazárókat és beírom az e-naplóba a jegyeket; Nem leszek türelmetlen még a legvásottabb kölyökkel sem; Ha kell, többször is elmagyarázom az osztálynak a tétel bizonyítását...” stb, stb.

-                     „Elérem legalább a 4,5-ös átlagot; Mostantól tényleg megírom a leckéket; Nem fogok puskázni; Felkelek időben, hogy ne késsek el; Megszerzem a nyelvvizsgát...” és így tovább.

 

Mennyi az esélye annak, hogy ezeket a fogadalmakat sikerül betartani, a kitűzött célokat elérni? Vagy igen, vagy nem. Vagy küzdesz érte, vagy feladod. Egyaránt megvan a lehetősége kudarcnak és sikernek is. Azaz fifti – fifti. Szerintem ez nem egy jó arány. Tuti biztosra kéne menni, hogy sikerüljön. Na de hogyan? Biztosan nem úgy, mint azok, akik minden kihívásra, nehézségre csak így reagálnak: Jaj, csak ezt éljem túl! Ők az egész életüket csak túlélik – mint ahogy Görbe atya fogalmazott tegnap a Szent Margit Gimnázium évnyitó szentmiséjén – de nem megélik, legkevésbé átélik. Aki csak túlélésre rendezkedik be, nem tűz ki maga elé célokat. Így azt sem tudja meg, milyen jó érzés egy elhatározást, fogadalmat megvalósítani, ha kell kemény, verejtékes munka árán. Klassz dolog átszakítani a célszalagot, gondolj csak a győztes sportolók finisére.

Gyerünk tehát, tűzd ki erre a tanévre a céljaidat, ha jobban tetszik, tegyél fogadalmat és utána dolgozz, küzdj meg érte. Tedd mindezt derűsen, vidáman. Nem leszel egyedül. Szüleid, barátaid és mi, tanáraid is melletted állunk, hogy sikerüljön. És nem mellékesen még valaki. Az előbb őt hívtuk segítségül: Veni Sancte Spiritus! – Jöjj Szentlélek!

Így az esélyed már biztos nemcsak fifti-fifti.

 

Ezzel a Szent Imre Gimnázium alapítását követő 101., azaz a 2013-2014-es tanévet megnyitom.

Mj. Az évnyitó fényképei később kerülnek fel a honlapra.

 

2013.09.04