Lukácsi Huba tanár úr életműdíjat kapott

Lukácsi Huba tanár úr életműdíjat kapott
Lukácsi Huba rendezőtanár Bonis Bona életműdíjat vehetett át Balogh Zoltán oktatásért felelős minisztertől 2014. március 25-én. Az iskola közössége nevében gratulálunk a tanár úrnak.


 
 
 
 
 

A tehetség nem magánügy, hanem egy közösség erőforrása, határon innen és túl – mondta Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjátadó ünnepségén, ahol 63 pedagógus részesült elismerésben - köztük heten életműdíjban - kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért.

Több évtizeden át tartó, példaértékű tehetséggondozó munkája elismeréseként életműdíjat vehetett át Balog Zoltán oktatásért felelős minisztertől Lukácsi Huba rendezőtanár és előadóművész, a Latinovits Zoltán Diákszínpadának alapítója és rendezőtanára.

 30 másodperces videó a díj átvételéről:
 
 
 
 

Laudáció

Lukácsi Huba – rendezőtanár és előadóművész

 

Lukácsi Huba a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-angol szakán diplomázott 1965-ben. 1986-ban a budapesti József Attila Gimnáziumban megalapította az intézet színjátszókörét, amely 1991-ben felvette a Latinovits Zoltán Diákszínpad nevet, amelynek a mai napig, 2002-es nyugállományba vonulását követően is, vezetője, rendező tanára a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

Lukácsi Huba pedagógiai tehetségének és kitartásának, megújuló energiáinak köszönhetően az elmúlt 28 évadban töretlenül gyarapodott a társulat repertoárja, az öregdiákok és a gimnazisták – és a kisebb szerepekben fellépő pedagógusok között – jó együttműködés alakult ki. A diákszínpadon több mint 500 diák fordult meg az elmúlt 28 esztendőben.

A tanár úr mindvégig kitartóan kereste az új tehetségeket, szervezte a társulat fellépéseit. Lukácsi Huba sosem riadt vissza az igazán nagy kihívásoktól sem. Hinni tudott abban hogy a diákok képesek megbirkózni a világirodalom legnagyobb drámáinak egész estét betöltő előadásával is. A hazánkban csak igen ritkán játszott klasszicista drámák közül többet színpadra állított, nagy szolgálatot tett a magyar drámairodalom (Tamási Áron) darabjainak színrevitelével. Erősítette a határon túli magyar iskolák és magyar színjátszók kapcsolatát is.

Lukácsi tanár úr tanári-művészi tehetséggondozó munkája komplex, a diákok egész személyiségét érintő, sokszor igen fáradságos vállalkozás. Lukácsi tanár úr szellemi kisugárzása, műveltsége, az emberekbe vetett hite alapvetően formálta mindazokat, akik részt vehettek a produkcióban. A Diákszínpad társulatából sokan választották hivatásként a színpadot, sokan a médiát, de ennél is fontosabb, hogy a társulat minden tagja megtanulhatta Lukácsi Hubától, hogy a színpadon megnyilvánulni, másoknak beszélni felelősség és önmagában is örömforrás.

Lukácsi Huba a klasszikus sokoldalúság, a reneszánsz több műfajúság megtestesüléseként, mint kiváló népdalénekes is közismert.

(Elhangzott a díjátadó ünnepségen.)

 

 
 
 
 
2014.04.02